Konference TRANSPORT se letos bude věnovat železniční infrastruktuře

18.09.2017

Dvacátý první ročník konference TRANSPORT letos Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského pořádá 22. září v hotelu Clarion Congress Hotel Ostrava a bude se věnovat především rozvoji železniční dopravní infrastruktury a dopravy.

Předchází totiž celostátnímu Dni železnice, který připomene historické výročí příjezdu prvního vlaku na Ostravsko před sto sedmdesáti lety, tedy jeden z důležitých mezníků v dějinách průmyslového Ostravska.

Letošní ročník konference právě zhodnotí především přínos konference pro rozvoj železniční infrastruktury a dopravy. Ostravsko je spojeno se železnicí již sto sedmdesát let. „Slavnostní vlak, který zahájil provoz na takzvané Severní dráze císaře Ferdinanda, přijel do Ostravy a Bohumína 1. května 1847. Dnes je celé Ostravsko jedním z nejdůležitějších železničních uzlů u nás,“ uvedl Miroslav Klich, obchodní ředitel Regionálního centra Českých drah v Ostravě, s tím, že odpolední program konference bude navazovat na připravovaný Den železnice v Bohumíně, kdy se uskuteční jízda historickým motorovým vozem (Stříbrný Šíp) po vlečce AWT do Bohumína a další program v lokomotivním depu.

Na programu letošního jednadvacátého ročníku konference TRANSPORT se proto objeví především téma železnice. „Bude se hodnotit a také hovořit o koncepci osobní regionální železniční dopravy, o přípravě projektů železniční infrastruktury v kraji, o stavu přípravy projektových záměrů vysokorychlostních tratí v Česku i v Moravskoslezském kraji,“ popsal některá témata programu Pavel Santarius, projektový manažer Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. Mezi řečníky se tak objeví například Pavel Krtek, generální ředitel Českých drah, Pavel Surý, generální ředitel Správy železniční dopravní cesty, Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu či Olga Mertlová ze Státního fondu dopravní infrastruktury, která bude informovat o financování dopravních staveb v regionu, nejen ale na železnici. Bližší informace k programu konference jsou na stránkách www.msunion.cz/hlavni-aktivity/konference/transport/program.

Zdroj

Karin Pelikánová,