Firmy, instituce i osobnosti získaly ceny za rozvoj MS kraje

16.12.2016

Poosmé představitelé Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje a Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje vybírali firmy, podniky, instituce a osobnosti, které dlouhodobě pomáhají rozvíjet a zviditelnit region. Bylo to 12. 12. 2016 v hotelu Clarion Congress Hotel Ostrava na slavnostním společenském galavečeru Region pro sebe, který letos již posedmnácté pořádalo Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje společně se Společenstvím průmyslových podniků Moravy a Slezska a kde podnikatelé předali novému hejtmanovi symbolicky vládu nad krajem.

Hornický kahan, valaška z třinecké oceli a vizionářskou knihu Budujme stát pro 40 milionů lidí od J. A. Bati dali podnikatelé novému hejtmanu Ivo Vondrákovi, aby se tak symbolicky ujal vlády. „Kahan je symbolem hornictví i světla, to region potřebuje. Valaška je proto, abyste byl bojový hejtman,“ zdůraznil Pavel Bartoš. Ivo Vondrák řekl, že dárky bere jako velkou výzvu. „Život v regionu není jednoduchý, nebaví mě ale pořád poslouchat, že kraj patří k nejhorším v Česku. Uděláme maximum proto, abychom to společně změnili. Doufám, že mě za čtyři roky nepozvete, abych dárky vrátil,“ poznamenal hejtman Ivo Vondrák s tím, že se mu bude valaška hodit zejména, když pojede na jednání do Prahy.

V regionu působí řada firem, podniků, institucí a osobností, z nichž mnozí ve svých oborech vynikají a pomáhají zviditelnit a rozvíjet kraj. „Letošní oceněné vybírali členové Sdružení a Krajské hospodářské komory MSK. Nejde však o soutěž. Vítězové v jednotlivých kategoriích jsou subjekty respektované a úspěšné. Je nutné úspěšné připomínat i oceňovat a dát také ostatním příležitost, aby se mohli stát úspěšnými,“ řekl Pavel Bartoš.

V kategorii VELKÝPODNIK dostala ocenění za přínos k rozvoji Moravskoslezského kraje společnost ContinentalAutomotive CZ a dále kopřivnická automobilka TATRA TRUCK. Ve skupině MALÝ PODNIK uspěly firmy Röchling Automotive Kopřivnice, dále výrobce lan a technických vláken Lanex a zpracovatel bio odpadů AGRO-EKO.

V kategorii VZDĚLÁVACÍ INSTITUCE vybrala porota seskupení škol AHOL a Střední odbornou školu Třineckých železáren. Ve skupině MĚSTA a OBCE uspělo Sdružení obcí Hlučínska, které vzniklo před pětadvaceti lety. ÚSPĚŠNOU AKCÍ v kraji je setkání podnikatelů Česko-polské obchodní komory v Ostravě, jejíž předseda představenstva, vládní zmocněnec a senátor Jiří Ciencialapřipomněl, žejedině spoluprací lze dosáhnout úspěchu. „Věřím, že dobrá spolupráce všech partnerů v regionu bude dále pokračovat,“ uvedl Jiří Cienciala.

V kategorii SLUŽBY ocenění převzala Česká televize, Televizní studio Ostrava, které si letos připomnělo šedesát let od svého vzniku. Ve skupině účelových uskupení bodoval Moravskoslezský automobilový klastr, který byl založen před deseti lety. Pro ZVLÁŠTNÍ OCENĚNÍ PREZIDENTA SDRUŽENÍ si přišli Patrioti MSK. MIMOŘÁDNÉ OCENĚNÍ potom dostal docent Arnošt Martínek, přednosta Interní kliniky Fakultní nemocnice Ostrava a bývalý děkan a duchovní otec Lékařské fakulty Ostravské univerzity v Ostravě. „Ocenění bereme jako poděkování za odvedenou práci. Nicméně je třeba říct, že bychom ho nedostali bez pomoci těch, se kterými jsme spolupracovali. Ocenění je pro nás hlavně závazkem, abychom společně v kraji stoupali na tom pomyslném žebříčku stále výš a jednou možná dosáhli na první příčku,“ řekl za všechny oceněné Arnošt Martínek.

Region pro sebe je tradičním předvánočním setkáním členů Sdružení a významných představitelů kraje, měst a obcí. „Touto formou chceme našim členům a partnerům poděkovat za spolupráci, popřát všechno nejlepší do nového roku, a podpořit tak neformálním způsobem regionální komunikaci,“ uvedl Radúz Mácha, ředitel Sdružení. V programu galavečera, který se konal pod záštitou biskupa ostravsko-opavské diecéze Mons. Františka Václava Lobkowicze, vystoupili držitelé cen Thálie za rok 2014, Hana Fialová a Tomáš Savka,dále také taneční klub Jarky Calábkové i rodinná kapela Marod a Izabela Jati, vítězové Mistrovství světa v interpretačním umění 2016 v Los Angeles. „Také dnešní večer dokázal, že jsme region pro sebe. Velkou devízou tohoto kraje je, že tady dovedeme držet při sobě. Není proto důvod, aby v regionu byla blbá nálada,“ dodal prezident Sdružení Pavel Bartoš.

Galavečer Region pro sebe byl finančně podpořen z rozpočtu Moravskoslezského kraje.

Karin Pelikánová,

gsm: +420 606 127 049,